Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Roaccutan gör mer skada än nytta

Bookmark and Share

Roaccutan, som används av cirka 10000 unga människor i Sverige årligen har påvisats ge kraftiga förändringar i metabolismen i vissa delar av hjärnan (Orbitofrontala cortex) efter "behandling" uppmätt med så kallad PET-scanning. Ytterligare experiment har påvisat att möss som exponeras för substansen signifikant förlorar celler i en annan del av hjärnan som förknippas med minne och humör (Hippocampus).

Substansen har mer än 50 kända allvarliga icke-reversible (IHÅLLANDE) biverkningar. Vissa av dem utvecklas över tid efter att substansen använts. Dosen som används vid Roaccutan/akne var dag är runt 100 gånger det dagliga rekommenderade intaget av vitamin A, och detta under flera månaders tid. Vid dessa doser är retinoider (vitamin A) mycket toxiskt.

Biverkningarna inkluderar irreversibla effekter på hjärna, lever, njurar, lungor, hjärta, benmassa, hud, mage/tarm med mera. Dessa verkningar är en del av substansens effekter och helt förväntade då det finns receptorer som binder vitamin A (retinoider) i dessa delar. Vanliga komplikationer är därför depression (som kan vara bestående), kronisk trötthet, hjärtarrytmier, nedsatt immunförsvar, leverproblem, nedsatt njurfunktion, försämrad syn, diabetes, viktförändringar med mera.

För patienten är det mycket svårt att avgöra varför den efter behandling är lite mer trött, svarar lite sämre på socker, har lite sämre koncentrationsförmåga, har lite färre "uppåtkänslor", blir förkyld mer ofta med mera. Därför anmäls långt från alla dessa mycket logiska ihållande biverkningar som nedsätter livskvaliteten.

I vissa fall går det ännu värre. Siffrorna för suicid sammanknippat med Roaccutan är okända.

Tag EJ denna substans. Den borde varit avreglerad för länge sedan. Det finns dessutom fakta som pekar på att cancerrisken ökar hos de som exponerats för Roaccutan, och att risken för Alzheimers ökar.

 
Område: Medicin & Läkemedel | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar