Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Generellt om influensa A(H1N1)

Bookmark and Share

Influensa smittar oftast genom att man får i sig små partiklar med virus från någon som har hostat eller nyst. Viruset kan överleva på olika ytor i allt ifrån några sekunder till flera dagar.

Eftersom A(H1N1) är en ny virusvariant har ingen haft just denna influensa tidigare. Undersökningar tyder på att personer som är över 65 år löper något lägre risk att smittas.

Virusets livslängd är beroende av flera faktorer som temperatur, pH-värde, luftfuktighet, och exponering av solljus. Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att man smittats till dess att man insjuknar, är för den nya influensan en till sju dagar, i snitt tre dagar.

Smittskyddsinstitutet får rapporter om personer inlagda på sjukhus och om fall som bekräftats i laboratorier. Statistiken som kan nås via länken till Smittskyddsinstitutet speglar alltså inte det totala antalet fall i sjukvården eller samhället.

Informationen kommer från Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet.

Här nedanför finns svar på de frågor om viruset som hittills har besvarats av myndigheterna. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du ringa till myndigheternas telefontjänst 020-20 20 00. Antingen får du svar direkt, eller så skickas svaret till din e-postadress.

 
Område: Förkylning & Infektion | Skriven av: kristina


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar