Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.



Bli medlem / Logga in

Rubrik: Om befruktningen

Bookmark and Share

1. När är det lättast att bli gravid?
Man har störst chans att bli gravid om man har samlag ungefär tre dagar före den dag man räknar med att få sin ägglossning, till en eller två dagar efter den dagen. Om man vill blir gravid är det bästa att inte tänka för mycket på att pricka in rätt datum eftersom det är svårt att veta exakt. Par som försöker blir gravida rekommenderas ett samliv med samlag två-tre gånger per vecka. Spermierna kan leva under flera dygn och vänta på ägget när det kommer. Mer än åtta av tio par med regelbundet samliv blir gravida inom tolv månader.

I samband med ägglossning kan kvinnan normalt känna obehag nertill i magen och ibland få en liten blödning. Har man oregelbundna menstruationer kan det vara svårt att veta när man har ägglossning.

2. Hur länge lever en spermie?
Spermierna, sädescellerna, är ofta befruktningsdugliga i högst 72 timmar. Det betyder att spermierna kan befrukta ägget två-tre dagar efter att man har haft samlag. Men tiden kan variera något. Enstaka spermier överlever i mer än tre dygn, medan andra bara klarar sig en kortare tid. Detta beror på egenskaper hos spermien, förhållandena i slidan och livmodertappens sekret.

3. Kan mannen testa sina spermier?
Man kan göra ett spermakvalitetstest, men svaret är inte alltid så lätt att tolka. Antalet spermier brukar beräknas, liksom hur många procent som lever och hur pass bra spermierna rör sig.

Spermiernas kvalitet kan variera mycket från gång till gång. Därför kan man behöva lämna ytterligare prov för att vara säker på om kvaliteten på spermierna vid ett prov är dålig.

Man kan göra spermatester på fertilitetsmottagningar. Vårdcentralen, urologmottagningen eller gynekologmottagningen vet vart man kan vända sig. Spermatester görs bara om en läkare ordinerar det och då i samband med fertilitetsutredning eller efter manlig sterilisering.

4. Vad händer i kroppen när man blir gravid?
Ägget kan bli befruktat på sin väg från äggstocken ner i livmodern. Om ägget blir befruktat sätter det fast sig i den tjocka näringsrika slemhinnan i livmodern.

Redan på sin vandring efter befruktningen börjar ägget att dela sig. När det slår sig ner i livmoderslemhinnan fortsätter delningen i hög hastighet.

Gulkroppen, som genom att tillverka progesteron får livmoderslemhinnan att växa, skrumpnar inte som den annars hade gjort, utan fortsätter att bilda progesteron. Det får slemhinnan i livmodern att fortsätta att växa och bli rik på blodkärl.

Några dagar efter det att ägget befruktats bildas det ett nytt hormon som heter HCG. Det är det hormonet som mäts med ett graviditetstest. HCG-hormonet stimulerar gulkroppen att fortsätta sin tillverkning av östrogen och progesteron till dess att moderkakan bildats och kan överta rollen. Allt detta bidrar till att fostret kan utvecklas och växa.

5. Hur kontrollerar man att man är gravid?
Om man vill bli gravid är man ofta otålig och vill veta genast om man är med barn, men det enda man kan göra är att vänta och se. Tidigt under graviditeten kan det kännas ungefär likadant som när mensen är på gång.

Om man en månad inte skulle få någon blödning den dag som i vanliga fall hade varit första mensdagen, kan man göra ett graviditetstest. Det enklaste och billigaste sättet är att lämna ett urinprov till barnmorskan på vårdcentralen. Man ska då lämna ett morgonurinprov. Barnmorskan brukar göra testet gratis.

Vill man göra testet själv kan man köpa ett graviditetstest på apoteket. Det finns flera olika snabbtester som är urintester och kan användas samma dag som man skulle ha fått sin mens. Testen bygger på mätning av hormonet HCG som bildas strax efter ägget blivit befruktat. Dessa tester är lika säkra som de som görs hos barnmorskan.

Om testet är negativt och mensen ändå inte kommer kan man göra ett nytt test en vecka senare. Det kan i mycket sällsynta fall ta ytterligare en vecka att visa tillräckligt höga nivåer av HCG.

Om testet är positivt kan man lita på att svaret är riktigt eftersom testen är mycket känsliga.

 
Område: Graviditet | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar