Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Om menscykeln

Bookmark and Share

1. Hur lång är menstruationscykeln?
Det vanligaste är att en menscykel varar i omkring 28 dagar. Första blödningsdagen räknas som första dagen i menscykeln. Därefter omfattar cykeln tiden fram till nästa menstruations första dag.

Att ha regelbunden mens innebär att mensen kommer med jämna intervall på 25 till 35 dagar. Tiden kan variera upp till fyra dagar för varje enskild kvinna utan att menscykeln räknas som oregelbunden.

2. Kan man påverka längden på sin menscykel?
Det finns inget man själv kan göra för att påverka menscykeln så att den blir längre eller kortare. Den styrs av hormonerna i kroppen. Har man gått igenom en utredning som visar att det finns störningar i ägglossningarna kan man bli hjälpt av en speciell typ av hormonbehandling. På medicinsk väg kan man påverka både menscykelns längd och ägglossningen. De preparat som stimulerar ägglossningen används när man har en hormonrubbning som gör att äggblåsorna inte mognar. Äggen kan då varken lossna eller bli befuktade.

3. Vad består mensen av?
Om ägget inte blir befruktat får man en blödning ungefär två veckor efter ägglossningen. Slemhinnan i livmodern, som började byggas upp i väntan på att ägget skulle bli befruktat och fastna i hinnan, stöts ut som en blödning. Det är detta som är mensen. Vanligtvis blöder man i tre till sex dagar. Därefter startar cykeln om på nytt.

4. Kan man ha mens utan att ha ägglossning?
I vissa menscykler har man ingen ägglossning, trots att man har en menstruationsblödning.
För att ett ägg ska kunna lossna krävs att det finns tillräckligt höga nivåer av hormonet östrogen i blodet. Ibland är nivåerna för låga och då lossnar inget ägg, men slemhinnan i livmodern växer ändå. När slemhinnan blivit tillräckligt tjock lossnar den till slut av sig själv. Man får då en blödning som inte är lika samlad som en vanlig mens.

Detta är vanligt, framför allt när man blir äldre, och inget man behöver oroa sig för. Mensblödningar utan ägglossning är ofta längre och gör mindre ont. Om ägglossningen krånglar kan det ibland leda till att menscykeln blir oregelbunden.

 
Område: Graviditet | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar