Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Här är ungdomshemmen som har fått hård kritik

Bookmark and Share

Sofie, 15, och Elin, 13, tog livet av sig. Båda efter att de vårdats på kritiserade HVB-hem. Socialstyrelsen har granskat 363 hem – 308 av dem levde inte upp till kraven.

1. Skogsro i Sorsele kritiserades i februari 2007: Använde kollektiv bestraffning. Använde fysiskt tvång när barn rymde. Inga skriftliga rutiner för att förhindra sexuella övergrepp och psykisk eller fysisk misshandel. Behandlingsplaner saknades.

2. Harmångers ungdomshem i Nordanstig kritiserades i maj 2007: Föreståndaren jobbade bara 25 procent. Biträdande föreståndaren saknade tillräcklig utbildning.

3. Bäckarängs gård i Nordanstig kritiserades i december 2007: Två ungdomar hade inget placeringsbeslut.

4. Hasselakollektivet Franshammar i Nordanstig kritiserades i december 2007: Bedrevs inte enligt tillståndet.

5. Framtidens familjebehandling i Nordanstig kritiserades i juli 2007: Bedrevs inte enligt socialstyrelsens allmänna råd. ”Föräldern har behov av helt andra insatser än de som erbjudits”.

6. Gafsele gård i Åsele kritiserades i maj 2007: Föreståndaren uppmanade barnen att ”spöa ner” varandra. Personalen försökte skrämma barnen till lydnad. Föreståndaren visste inte vilka utbildningar personalen hade. Inga skriftliga rutiner fanns för att förhindra sexuella övergrepp och fysiskt eller psykiskt våld.

7. Amicus i Söderhamn kritiserades i juli 2008: Använde kollektiv bestraffning. Bristande dokumentation. Föreståndare saknade tillräcklig kompetens.

8. Dormsjöskolan i Hedemora kritiserades i oktober 2008: Personalen användande fysiska grepp mot ungdomarna när det inte var nödvändigt.

9. Röste ungdomshem i Bollnäs kritiserades i juli 2008: Verksamheten obemannad dagtid. Brister i dokumentationen. Inte kontrollerat om anställda var misstänkta eller dömda för brott.

10. Furuberget i Gnesta kritiserades i oktober 2007: Inga rutiner för att förhindra sexuella övergrepp och psykisk eller fysisk misshandel. För lite personal. Inga behandlingsplaner och obefintlig journalföring.

11. Wimmerby Borgmästaregård kritiserades i mars 2008: Inga aktuella behandlingsplaner. Ett av barnen bodde i ett genomgångsrum. Viktiga dokument saknades och journalföringen var otydlig.

12. Familjehuset i Alvesta kritiserades i juni 2008: Hade inte har kontrollerat om anställda var misstänkta för brott.

13. Högelids ungdomsenhet i Alvesta kritiserades i juni 2008: Fönstren var igenbommade. Kontrollerade inte om anställd var dömd eller misstänkt för brott.

14. Hemmet Mohtaram i Kronobergs län kritiserades i april 2008: Dörrar låstes inifrån för att ingen skulle kunna rymma. Kontrollerade inte om de anställda var misstänkta eller dömda för brott.

15. Linnébygdens behandlingshem Älmhult kritiserades i juni 2008: Hade inte kontrollerat om anställda var misstänkta eller dömda för brott.

Källa: Socialstyrelsen och länsstyrelserna granskade 363 HVB-hem under september 2006 till september 2008.

 
Område: Ungdomsproblem | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar