Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Bra att veta om förkylning, hosta och snuva

Bookmark and Share

Varför blir man förkyld och får hosta och snuva?
Man blir förkyld av förkylningsviruset: Det finns två sätt att smittas:

1. Man smittas av viruset när någon i närheten hostar eller nyser.
2. Eller så smittas man av att ta i föremål som en förkyld person varit i kontakt med - dörrhandtag, telefonlurar, ledstänger osv.

Det finns ett hundratal olika förkylningsvirus. Har vi en gång blivit smittade blir vi immuna mot just det viruset. Mest smittsamt är viruset i början av en förkylning.

Den inledande virusinfektionen kan skada slemhinnorna i näsa och hals. Detta innebära att bakterier lättare får fäste där. Vi får då också en bakterie-infektion t ex inflammation i öron, hals eller bihålor.

Det finns inga belägg för att man blir förkyld av att man har blivit kall.

Kan man förebygga förkylning?
Undvik att få virus och baciller i dig: tvätta händerna ofta och ta inte i hand. Håll gärna någon meters avstånd till dem som är förkylda. Peta dig inte i ögon, näsa eller mun.

Kroppens egen motståndskraft kan mota en förkylning. Du kan bygga upp motståndskraften och ditt eget immunförsvar genom att undvika stress, sova ordentligt och motionera utomhus.

Vitaminer och mineraler bygger upp immunförsvaret. Det gör också växter som ex. echinacea, ingefära och vitlök. Te på Rölleka sägs hindra förkylningar och stimulera immunförsvaret.

Vad kan du göra när du blivit förkyld?
Normalt är förkylningen över på en dryg vecka. Får Du feber i mer än 4-5 dagar bör du kanske rådgöra med läkare. Men antibiotika (penicillin mm) hjälper inte mot virus. Det är först vid svårartade inflammationer i näsa, öron och hals som antibiotika kan göra mer nytta än skada.

Det underlättar och lindrar om man sköljer näsan med nässköljare. Det är bra att dricka mycket vatten. Det är viktigt att du inte överanstränga dig - försök att vila och ta det lugnt! Det finns också många huskurer som kan lindra förkylnings-symtomen.

Örter som anis, fänkål, timjan och gullviva är kända för att lindra hostan. Eteriska oljor som kamfer och eukalyptus har länge använts i salvor som dämpar hosta och underlättar andningen vid täppt näsa. Feta salvor mjukar också upp och läker sårig och irriterad hud runt näsan.

 
Område: Förkylning & Infektion | Skriven av: Kristina


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar