Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Frukten gör dig fet

Bookmark and Share

Frukt är inte så nyttigt som man kan tro. Det gör dig fet och kan vara direkt skadligt. Det misstänker Christer Enkvist, överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen.

Överläkaren grundar sin tes i en ny undersökning som presenteras i den amerikanska medicintidskriften Journal of Clinical Investigation.

Den visar att fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma. Dessutom gör fruktos människan mer insulinresistent, enligt undersökningen.

”Efter denna nya vetenskapliga studie måste man ändå på allvar börja fråga sig om det verkligen är sant att frukt är så nyttigt”, skriver Christer Enkvist i dagens debattsida i DN.

Livsmedelsverkets råd har dock länge varit att äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker per dag.

Det minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och vissa cancerformer, hävdar verket och uppmanar svenskarna att äta mer frukt.

Christer Enkvist vänder nu upp och ner på den tesen.
”Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen” skriver Enkvist.

Han kritiserar även alla de fruktkorgar som står framme på arbetsplatser som en trevlig löneförmån. Det är sjukdoms- och fetmaskapande, varnar överläkaren.

Källa: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5052459.ab

 
Område: Övervikt | Skriven av: Pollenexperten


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar