Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Hur ska man överleva skolstressen

Bookmark and Share

Det är inte lätt att sammanfatta begreppet skolstress, eftersom det kan vara så mycket. Precis som i samhället för övrigt ställs det många krav i skolan. Som elev är det näst intill omöjligt att undvika stress av olika slag. Dagarna är fyllda med lektioner, inlämningsuppgifter, som måste vara klara inom en viss tid, läxor som ska läsas, redovisningar, prov och inte minst slutprov och över alltihop, kretsar en enda sak: Betygshetsen. Utöver detta försöker de flesta hinna med familj, vänner och fritidaktiviteter etc. Det är inte lätt att vara elev i dagens skola. Alla elever upplever sin skolgång olika och stressande på olika sätt, men stress i skolan blir allt vanligare och fler och fler mår dåligt av den.

Det är inte konstigt att man blir stressad inför ett prov eller en redovisning men den stressen är oftast bra, så länge den endast varar en kort stund. Går man i stället i dagar och kanske till och med veckor innan en redovisning eller ett prov och oroar sig, kan stressen bli farlig. Man kan få ont i huvudet, magen eller får svårt att sova flera dagar innan. Man kan bli uppstressad och deprimerad. Men det som är stressande för en person behöver nödvändigtvis inte vara det för en annan.

Det största stressmomentet som jag redan tidigare nämnt, är betygshetsen. Betygen som till en stor del kommer att ligga som grund för den fortsatta utbildningen. Men även betygshetsen upplevs väldigt olika. För att lättare kunna se hur olika elever upplever detta, är de uppdelade i grupper. Men observera att grupperna i skolan inte alls behöver se ut på det här sättet:

Grupp 1: Elever som tar sin skolgång på stort allvar och strävar efter att få toppbetyg i alla ämnen. Dessa stressar mycket för att prestera så bra som möjligt. Det kämpar för att hålla upp sina betyg och ställer höga krav på sig själva att göra sitt allra bästa. Många är också engagerade i andra saker som rör skolan tex. elevråd, skolråd mm.

Grupp 2: Elever som verkligen vill prestera bra. De kämpar och kämpar, men får aldrig de betygen de satsar på. De ställer höga krav på sig själv, men lyckas inte med att uppnå dem. Detta är ofta mycket frustrerande och många orkar inte och tappar lusten att göra sitt bästa.

Grupp 3: Elever som inte förstår och har svårt att hänga med på lektionerna. Det vågar inte fråga sina lärare och får problem att hinna med vad som ska göras. Det är elever som oftast även de, ställer höga krav på sig själva.

Grupp 4: Ytterligare en grupp av elever är skoltrötta och orkar inte med alla krav som ställs. De ser ingen mening med skolan och många av dem skolkar från lektionerna. Dessa elever får stressa mycket för att klara av att få godkänt i alla ämnen.

Alla dessa olika grupper av elever finns inom skolan men givetvis finns det även andra. Hur man än upplever betygshetsen, är det många som mår dålig av den och känner sig stressade.

Andra stora stressmoment i skolan har inte alls med betygen att göra. Våld och hot om våld, att varje dag behöva vara rädd att bli mobbad eller utfryst kan vara mins lika stressande, liksom arbetsmiljön, lärarna eller oklara direktiv mm.

Även yttre faktorer utanför skolan spelar in som t.ex. som tidigare nämnts, de höga krav som man ofta ställer på sig själv och att bara se sina fel och brister. Visst är det svårt att enbart se till sig själv och ej jämföra sig med andra, men i bland är det nödvändigt för att kunna fungera som människa. Att ha problem i familjen, med kompisar eller andra privata problem är också något som kan påverka skolgången och medföra stress.

Nu låter detta kanske mycket deprimerande men många av stressmomenten i skolan går faktiskt att göra något åt. Det gäller bara att ta tag i dem göra det bästa av situationen. Om någon känner att hon eller han stressar för mycket och mår dåligt av det, kan det vara en liten bit på vägen att lära sig att hantera sin stress.

Många känner nog igen sig, är inte en situation stressig, så gör vi den stressig. Det kan kännas tryggt att veta att detta är inte vår sista chans att lyckas här i livet utan att det alltid finns andra vägar. Finns viljan, finns möjligheterna!

 
Område: Stress & Utbrändhet | Skriven av: Kristina


Kommentarer och svar från medlemmar

  Skriven av Pusi för 4815 dagar sedan
-1 Diggar
Jag är mellan grupp 2 och grupp 3. jag försöker men kan inte prestera fullt ut och fråga lärare vågar man inte göra. inte många som kan förklara heller...!!!
[Svara på denna kommentar]

  Skriven av Issa för 4815 dagar sedan
-1 Diggar
Haha känner mig som grupp 4. Orkar inte stressa igenom livet tar det hellre lungt och mår bättre :P fast man mår inte så bra av att skjuta upp skolarbete heller iofs.
[Svara på denna kommentar]


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar