Krasslig - Man ska hjälpa, inte stjälpa!

Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: 10 steg för att förebygga stressen

Bookmark and Share

1. Du är den allra viktigaste personen. Du ska ge det allra bästa till dig själv. Det bästa du kan ge alla runt dig - din personal, dina klienter, din familj - är att ta väl hand om dig själv. Ta reda på vad du behöver för att orka med det liv du lever och se till att ge dig det.

2. Lita på din inre röst och visdom. En av de största anledningarna till att vi bränner ut oss är att vi inte vågar lita på vår egen inre röst. Vi jämför oss med andra och försöker alltför mycket anpassa oss efter deras behov, krav och förväntningar. Lyssna inåt på vad din visdom säger dig. Låt den leda dig steg för steg till ett bättre liv.

3. Glädjen som drivkraft och kompass. Det är inte kamp som gäller längre. Kampen och lidandet ska bytas ut mot glädje och lust!!! Att följa glädjen i sitt hjärta är att leva. Det ger också kraft. Låt glädjen fatta besluten åt dig - både hemma och på arbetet. Om du har svårt att känna att något är roligt, fundera då på var du har någon liten glädje kvar. När du är med en viss person, spelar spel med barnen, målar akvarell eller skriver dagbok. Se till att göra just dessa saker så ofta du kan, så att du fyller på med kraft.

4. Se till att få påfyllning. Omge dig med människor som gör dig glad och ger dig påfyllning. Det är också tillåtet att välja bort dem som inte är bra för dig. Människorna i din omgivning får inte bara ta av din kraft. Du ska inte behöva vara starkast hela tiden. Andra sätt att fylla på är att unna dig tid att göra ingenting, gå ut i skogen, motionera, läsa böcker, lyssna på kassetter, gå på teater, föredrag, kurser och ha det roligt på det sätt du tycker om.

5. Be om hjälp. Försök att släppa dina höga krav på dig själv. Du är inte dum, svag eller misslyckad om du ber om hjälp. Be om hjälp från dig själv (din inre visdom och din vägvisare), från andra människor, vänner, arbetskamrater och från högre krafter (andliga guider, kosmos, Gud, Universum). Du är aldrig så ensam som du tror! Allt blir så mycket lättare när du inser det. Du behöver inte gå hela vägen mot ett bättre liv alldeles ensam.

6. Träna dig på att ta emot. Vi tror att du åter behöver öva på att ta emot. Det får kraften och energin att vända tillbaka. ... öva dig på att njuta av sådant som inte kräver så mycket, som att se på något vackert, se en inspirerande film, känna solen värma huden, ta emot massage, äta riktigt gott, låta katten stryka sig mot dig, ta emot ett leende från ett litet barn eller låta någon bära dina kassar.

7. Få ur dig! Att dela sin verklighet med andra är viktigt. Ensamma kan vi inbilla oss de mest konstiga saker om oss själva och livet. Vi behöver läka känslor genom att få dem ur oss d v s känna dem, låta dem ta plats och låta dem uttryckas på olika sätt. Prata med andra och dela med dig av din utvecklingsprocess. Det kan vara din man eller hustru eller dina vänner. Men var försiktig med att hela tiden älta dina problem. Om du har stort behov av att få tala ut kan du fördela tiden mellan flera personer eller söka upp en "proffssamtalare" (kurator, terapeut, psykolog eller präst). Fördelen med att gå till en proffssamtalare är att det oftast blir mer strukturerat, du får hjälp att komma vidare där du kört fast och kan sedan fundera vidare på egen hand.

8. Mer personlig utveckling. Vi två tror att en mening med livet är att vi ska utvecklas som personer hela tiden. Processen tillbaka från utbrändhet kan bli en positiv vändpunkt. Orsakerna till varför du t ex har höga krav på dig själv ligger oftast bakåt i tiden, i barndomen. Att gå i terapi (det är inte samma sak som att vara psykiskt sjuk) eller få alternativa behandlingar av olika slag, hjälper dig att släppa gamla destruktiva barndomsmönster.

9. Skaffa kunskaper. Läs mer om stress och utbrändhet. Gå på föredrag. Fråga andra som bränt ut sig. Fråga läkare, sjukgymnaster - alla du möter som kan tänkas veta något. Man får aldrig reda på något om man inte frågar.

10. Ge dig tid! Det tar tid att läka sin kropp och komma igen. Förmodligen tar det längre tid än vad du hade tänkt dig - men du har ägnat lång tid åt att bryta ner dig också! Ett benbrott vet man ungefär hur lång tid det tar att läka. Detta är inget benbrott. Det är en mycket mer sammansatt läkeprocess när både kropp och själ är sargade. Många försöker bli friska alltför snabbt. Eller också känner de sig piskade av situationen på arbetet, rädslan för att förlora jobbet eller ekonomin hemma. Här vill vi ge ett allvarligt råd. Gå inte tillbaka för tidigt till arbetet. Vi har mött alldeles för många som gjort just det. Tämligen omedelbart har de blivit sjuka igen. Och ofta ännu värre än tidigare. Det är som att fresta på ett ännu inte läkt operationsärr för tidigt. Det går upp och blir svårare att läka. En del av läkeprocessen är också att ha tid att bara vara och våga göra ingenting. För ofta har vi varit översysselsatta under lång tid och det är risk att vi fortsätter med det. Vi har glömt hur man "gör" ingenting.

 
Område: Stress & Utbrändhet | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar