Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: 10 goda råd för en bättre underlivshälsa

Bookmark and Share

Många kvinnor drabbas någon gång av problem med torra och irriterandeslemhinnor. Orsakerna kan vara många; rakning av underlivet, sex utanlust, åtsittande kläder, stark tvål, för mycket duschande. ACO Hud AB ger dig råd om hur du hälsosamt underliv.


1. Låt håretskydda dig
Att raka”bikinilinjen” är en sak. Att raka hela underlivet en helt annan. Könshåret finns där för att bilda en skyddande luftkudde och hindra friktion. Underlivet blir mer instängt och utsatt för friktion om du rakar dig.

2. Tvätta lagom
Våra kroppar är inte gjorda för dagens duschvanor. För mycket tvål och vatten torkar ut ditt underliv. Använd tvål eller tvättolja som är skonsamma mot dina slemhinnor. Avsluta med kräm som skyddar och återfuktar.

3. Elaka kläder
Besväras du av torra och ansträngda slemhinnor kan du få ont av ett par vanliga, tajta jeans. Välj kläder som sitter luftigt och inte trycker. Stringtrosor kan också skava och irritera eftersom stringens kanter ligger mitt i det mest känsliga området.

4. Tvättmedel kan irritera
I tvättmedel kan det finnas starka rengörande tvålämnen, s k tensider, och rester av dessa kan bli kvar i kläderna och irritera. Om dina problem har dykt upp utan förvarning kan det bero på att du bytt ut ditt tvättmedel och det visar sig att du är känslig mot det nya. Prova att byta tvättmedel igen så kan problemen försvinna.

5. Använd inte svampmedel utan diagnos
Många som upplever klåda och sveda i underlivet misstänker felaktigt att det handlar om svamp. Om du är osäker på symptomen för svamp bör du kontakta läkare innan du använder receptfria svampmedel. Medel mot svampinfektion kan förvärra symptomen om det är torra slemhinnor som är det verkliga problemet.

6. Bakterier och antibiotika är bovar
En del kvinno rhar upprepade besvär av oönskade bakterier i slidan, sk bakteriell vaginos. Om du har detta och får antibiotikabehandling så är det bra att veta att underlivet blir extra känsligt efter en sådan behandling.

7. Stressa inte fram lusten
Många kvinnor har sex utan att underlivet hinner bli förberett och tillräckligt fuktigt och svullet, säger professor Eva Rylander. Resultatet blir en alltför storfriktion, musklerna drar ihop sig, man får slidkramp och samlaget gör ont. Nästa gång man ska ha sex blir man rädd. Man hamnar i en ond cirkel, förklarar hon. Ta din tid och ha inte sex utan lust.

8. Nakenfis på natten
Är man irriterad i underlivet kan det vara skönt att sova utan trosor. Då slipper man skavet från trosan och den ömma huden får vila och bli luftad.

9. VÃ¥rda varsamt
Ansiktet pysslar vi om med krämer och specialprodukter, men underlivet förutsätter vi sköter sig självt. Underlivet består dels av hud och dels av slemhinna och båda behöver vårdas på olika sätt. Slemhinnan, som är känslig och oskyddad, ska vara fuktig för att kunna vara tänjbar och vidga sig medan huden ska vara torr och fungera som en skyddande kostym mot kyla och värme.

10. Kräv professionell hjälp
Om du har upprepade och mer allvarliga problem i underlivet är det bra att söka professionell hjälp för att utesluta att det kan röra sig om ett annat problem än torra och överansträngda slemhinnor.

 
Område: Underliv - kvinnor | Skriven av: Pusi


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar