Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Vad är torra och trötta ögon?

Bookmark and Share

Symtom av torra och trötta ögon uppstår när tårfilmen är fel sammansatt och inte förmår fukta ögat tillräckligt mellan blinkningarna. Det kan också orsakas av brist på tårvätska, eller en kombination av båda.

Vid trötta ögon avdunstar tårfilmen och ersätts inte tillräckligt ofta, vilket ger symtom på trötta ögon. De som lider av trötta ögon beskriver ofta att ögonen:

- är överansträngda
- är trötta efter en långa dag
- är irriterade
- skaver och svider

Trötta ögon har ofta samband med en aktivitet.
Intensiv koncentration, som till exempel långa pass vid datorn eller många timmars läsning, kan minska antalet blinkningar med upp till 66 procent. Den som använder kontaktlinser upplever ofta besvär i form av trötta ögon, och besvären förvärras under dagens lopp.

Avspänt tillstånd sker det 22,4 blinkningar/minut, vid datorarbete endast 7,6 blinkningar/minut och vid läsning 10,5 blinkningar/minut.

Personer med torra ögon beskriver hur det känns:

- Känns grusiga
- Skaver
- Kliar
- Bränner
- Rinner
- Svider
- ”Fått något i ögat”

Torra ögon kan bero på faktorer i vardagsmiljön, till exempel luftkonditionering, torr inomhusluft, blåst eller luftföroreningar, åldrande, hormonella förändringar och vissa sjukdomar och läkemedel.

 
Område: Ögon & Öron | Skriven av: Doktorn


Kommentarer och svar från medlemmar


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar