Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rubrik: Vanliga frågor om svamp i underlivet

Bookmark and Share

Hur vet jag att jag har fått svamp i underlivet?
Det vanligaste tecknet är klåda, sveda och irritation i underlivet. Ibland förändras flytningarna och det uppstår en vit, grynig och lite torr flytning från slidan. Slemhinnorna kan bli röda och sköra, och ibland förekommer även eksem på blygdläpparna. Var femte kvinna bär dock på svamp i underlivet utan att ha det minsta besvär.

Varför får man det?
Svampen som kan ge besvär är en vanlig jästsvamp som finns normalt i hud och slemhinnor hos de flesta människor, och som i regel inte ger besvär. Forskarna vet egentligen inte riktigt varför en infektion bryter ut, men risken ökar efter en antibiotikabehandling (då de nyttiga mjölkbakterierna i slidan dör) eller en hormonrubbning (som inför mens eller under en graviditet).

Är det sant att jag kan få svamp av spinning?
Nej, det är en myt. Däremot kan sår i slidan göra att svampen lättare får fäste, och ibland kan man få ett litet sår efter att ha cyklat, ridit eller t ex haft många samlag tätt.

Kan svampen smitta?
Nej, det är mycket ovanligt. I några enstaka fall kan en man smittas genom samlag (vilket märks på att huden på penishuvudet blir röd, torr och lite fnasig); men eftersom miljön på penis är inte gynnsam för svampen går infektionen ofta över av sig själv.

Hur ofta behandlar jag det?
Det finns receptfria läkemedel att köpa på Apoteket (Canesten och Pevaryl), men är du inte säker på att det är svamp du lider av ska du vara försiktig med att behandla dig själv eftersom svampen kan bli motståndskraftig. Är du osäker, fråga din läkare.

Hur kan jag undvika svampinfektion?
Det är svårt eftersom det inte finns tillräckligt mycket kunskap om orsakerna, men klådan kan minska om du har luftiga kläder. Får man återkommande besvär rekommenderas också att man tvättar sig med barnolja istället för tvål och vatten.

 
Område: Underliv - kvinnor | Skriven av: Kristina


Kommentarer och svar från medlemmar

  Skriven av maria för 3705 dagar sedan
+0 Diggar
Hur mycket kostar det då
[Svara på denna kommentar]


Skriv kommentar
Var vänlig logga in eller registrera dig för att skriva en kommentar.

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar