Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Urologi

UrologiUrologi är läran om bägge könens urinorgan, men främst mannens könsorgan, samt sjukdomarna i dessa organ. Läkare som specialiserat sig på urologi kallas urologer.

 

Det finns många sjukdomar som kan drabba männens genitalier men då flera nya behandlingsmetoder har tillkommit har det medfört att de flesta nu kan få enkel och effektiv hjälp och behandling.

 

Sjukdomar

Nedan följer några av de sjukdomar som kan drabba de berörda organen:

 

Epididymit: Infektion. Vanligast är Klamydia för yngre och E.coli för äldre män.

Symptom är smärtor, ömhet, svullnad, miktionssveda, feber osv.

Behandlas med doxycyklin för yngre män, fluorokinoloner för äldre män. Behandlingstiden är minst 3 veckor.

 

Testistorsion: Testikeln samt funikeln roterar vilket hindrar blodförsörjningen till testikeln. Symptom är snabbt insättande smärtor i skrotum.

Behandlas med akut exploration (senast inom 5-6 timmar).

 

Testistumör: Förekommer som seminom och som s.k. icke-seminom (embryonal cancer). Symptom är vanligtvis inte förenad med smärtor, men kan vara det. Kan vara akut insättande. Behandlas med Ablio Testis som följs upp utav datortomografi och strålning eller kirurgisk lymfkörtelutrymning.

 

LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms): Blåstömningsproblem som drabbar mer än var femte medelålders och äldre man. Symptom kan exempelvis vara svag stråle, efterdropp, startsvårigheter, ofullständig blåstömning och ofta påkommande urinträngningar. Behandlas genom en undersökning, som görs för att visa vad som är den bakomliggande orsaken till problemet, därefter väljs behandlingsmetod. Kirurgisk behandling, farmakoligsk behandling av BPH och övriga behandlingar inriktade på symptomen är de alternativ som finns.

 

Fler sjukdomar inom urologi finns att läsa om på Apotekets hemsida, nedan nämnd som källa.

 

Länktips:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Urologi

http://www.urologkanalen.com/

http://www.lio.se/templates/PageWithColumn.aspx?id=16591

http://www.orebroll.se/upload/Prim/Vardpraxis/Vardriktlinjer/VardriktlinjerDL/VRUrologiDL/urologi01.pdfFaktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar