Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Rökfri & Snusfri

Många som röker eller snusar vill helst sluta. Känner du dig som en av dem? Att sluta röka eller snusa behöver inte vara så svårt. En del kan sluta helt utan stora besvär, men andra får försöka flera gånger tills de lyckas för gott. För varje gång man försöker så ökar chansen att faktiskt lyckas till slut. Vi hoppas denna artikel kan skapa motivation till dig och att den hjälper dig.

Förbered dig noga
Bestäm datum - sätt ett fimpardatum eller snusstopp 2-6 veckor framåt. Mycket av framgången i att sluta röka eller snusa ligger i att planera rätt.

Bryt gamla vanor - när du bestämmer dig för att fimpa skall du bara röka utomhus eller på en speciell rökplats inomhus. Ta varken kaffekopp, tidning eller telefon med dig till rökplatsen. Det kommer att hjälpa dig att bryta gamla vanor och att trappa ner på rökningen fram tills det totala rökstoppet. För dig som snusar gäller det att ändra snusbeteendet. Se till att ta mindre prillor och träna på att vara utan snus lite då och då. Använder du lössnus så pröva istället portionssnus. Du kan även testa att lägga något annat under läppen, t ex ingefära eller teblad.

Stärk viljan - din motivation är helt avgörande för om du skall lyckas. Du måste ställa dig frågan varför du vill sluta röka? Vad vinner du på det? Vill du bli friskare och orka mera? Få ett längre liv? Spara pengar? Om du slutar röka får du väldigt mycket på köpet. Detsamma gäller snusare! Var rädd om din hälsa.

En sak i taget - om du är både rök- och snusberoende så sluta först med det ena och det andra efter ett tag. Man måste ta en sak i taget.

På fimpdagen eller stoppdagen – sluta helt!
Stå fast - släng alla cigaretter och röktillbehör. Ta inte ett enda bloss även fast du känner suget. Om du väljer att röka ibland blir du aldrig av med röksuget. Du kan känna dig yr, okoncentrerad, rastlös och på dåligt humör. Allt detta går över bara du låter bli att röka igen. Abstinensbesvären är oftast tecken på att kroppen reparerar sig. Själva röksuget sitter bara i några minuter; mildra det genom att dricka vatten.

Även de som slutar snusa drabbas av abstinensbesvär. Besvären är starkast de första dagarna, men avtar sedan dag för dag och är över efter en månad. Det är vanligt att man kan få en allmän sjukdomskänsla första dagen som känns som en sorts influensa. Hjärtat kan även slå ett par extraslag. Det är ofarligt och går över. Känner du dig rastlös, trött, yr och koncentrerad så var inte orolig. Även här är det helt normalt och går över med lite vatten!

Sköt om dig - de första veckorna efter rökstoppet är det viktigt att du äter ordentligt för att må bättre. Ät tre mål mat samt två mellanmål som t ex frukt. Drick mer vatten än vanligt och rör på dig så mycket du kan. Det gäller både de som vill sluta röka och snusa; fysisk aktivitet och mat är en nyckel till att bli kvitt beroendet.

Tänk nytt - alla kan sluta röka eller snusa om de bara vill. Du som röker eller snusar måste besegra myten om att rökning eller snus är en del av ditt liv. Du kan få en svacka, men det beror på att kroppen och hjärnans belöningssystem ställer om sig. Det går över om du håller ut. Tänk på allt positivt det kommer att ge!

Använd den hjälp som finns
Använd nikotinläkemedel såsom plåster, tuggummi och tabletter som lindrar besvären vid rökstopp och dubblar chansen att lyckas. Liknande finns för de som bestämt sig för snusstopp i form av plåster, tuggummi, tabletter och spray. Fråga på apoteket om detta.

Du kan även ringa sluta-röka-linjen (020-84 00 00) som ger dig kostnadsfri hjälp om du vill sluta röka eller snusa. Kontakta annars även din vårdcentral.

Länktips:
www.tobaksfakta.org
www.slutarokalinjen.org
www.cancerfonden.se/slutaroka
www.hjart-lungfonden.se

Källa:
http://www.tobaksfakta.org/files/175_Experten1.pdf
http://www.tobaksfakta.org/files/176_Snusfri1.pdf

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar