Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Resemedicin

När man reser utomlands är det inte bara nöjen. Resor är förenade med olika risker för sjukdomar. Det är mycket du måste tänka på före, under och efter resan.

Att tänka på före resan

Se till att planera dina vaccinationer cirka 2 månader före resan. Se till att informera dig om ditt resmål och vilka smittor du bör skydda dig emot. Vaccinationsbehovet är olika för varje land.

Kontakta den närmaste vaccinationskliniken och tag med dig ditt gula vaccinationskort med information om tidigare resevaccinationer. Kliniken hjälper dig med ett indivudellt och specialanpassat vaccinationsprogram som tar hänsyn till vilket resmål du ska, reslängd, typ av vistelse, tidigare vaccinationer samt underliggande sjukdomar eller allergier.

I ditt reseapotek bör du packa ner följande:

- Insektsrepellerande medel och myggnät
- Desinfektionsmedel, kompresser, plåster
- Medicin som är smärtlindrande, febernedsättande, antiinflammatorisk
- Stoppande läkemedel vid diarré
- Vätskeersättning ORS (oral rehydration solution)
- Hydrokortisonkräm för insektsbett och kraftig solbränna
- Avsvällande nässpray vid förkylning och flygresor
- Ã…ksjukepiller
- Preparat mot förstoppning
- Smärtlindrande salva
- Elastisk binda, tryckförband, skavsårsskydd

Att tänka på under resan
Du har möjligheten att själv minska risken för att bli smittad av sjukdomar under resan. Undivk t ex att bli biten av insekter (många infektionssjukdomar överförs på detta vis) och var försiktig med vad du äter och dricker. Mat som är förorenad kan ge mag- och tarminfektioner.

Här är några tips som hjälper dig att undvika infektioner:

Hygien - se till att tvätta händerna med tvål så ofta du kan och speciellt noga efter att du har varit på toalettbesök. Tvätta även händerna före måltid och tänk på att inte stoppa fingrarna i munnen.

Drycker - undvik att dricka kranvatten. Var även uppmärksam på att isbitar som förekommer i drycker är frysta från buteljerat vatten. Drick alltid buteljerade drycker eller kokat vatten. Borsta tänderna ständigt med buteljerat vatten.

Mat - ät bra nylagad mat som är genomsikt eller genomkokt. Du ska vara försiktig med råa skaldjur och undvika rått kött. Du bör även endast äta glass och mejeiprodukter som är pastöriserade. Akta dig för mat från vanliga och enkla gatukök där hygienen spelar mindre roll.

Frukt - var uppmärksam på sallad och råa grönsaker (särsklt gröna blad). Välj för det mesta frukt som du kan skala själv.

Bad - bad i floder och sjöar är förenat med risk. Kontrollera att eventuel simbassäng är utrustad med professionell rening. Bad i förorenat vatten kan leda till ögon-, öron- och maginfektioner.

Att tänka på efter resan
Ett antal infektionssjukdomar har lång inkubationstid och kan bryta ut flera månader efter smittotillfället. Med andra ord kan det bryta ut först när man har återvänt hem från sin resa. Du skall vid ett läkarbesök informera om vilka länder du har besökt det senaste året efter hemkomsten.

Länktips:
http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=241
http://netdoktor.passagen.se/resemedicin/
http://www.halsojouren.se/

Källa: http://www.resemedicin.com/default.htm
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/Poliodrops.jpg

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar