Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Mage

Magen kan delas upp främst i två olika delar; magsäcken (kroppsorgan) och buken (kroppsdel). I denna artikel kommer vi ta upp de vanligaste magsjukdomarna, dess symptom och behandling.

Refluxsjukdom
Refluxsjukdom benämns som bröstbränna eller sura uppstötningar och orsaken till dessa är att magsaft kommit upp i matstrupen.

Ett väldigt vanligt symptom vid refluxsjukdom är brännande smärta bakom bröstbenet som redan börjar i bukens övre del och ibland kan nå upp till halsen.

Denna typ av sjukdom är vanlig och har en hel del kroniska besvär. Halsbränna upppstår oftast efter måltid, vid tunga lyft eller vid framåtböjning. Sjukdomens besvär kan även uppkomma vid nattetid då man ligger plant och sover. Man kan känna obehag och i vissa fall får man klumpkänsla i halsen, heshet, hostattacker och andningsbesvär kan förekomma.

Varför får man refluxsjukdom?
Refluxsjukdom uppstår då den övre magmunnen inte sluter tillräckligt tätt. Då kan magsaft och annat maginnehåll komma upp i matstrupen (det som kallas för reflux) och i vissa fall ända till munnen.

Hur behandlar man refluxsjukdom?
Refluxsjukdom samt matstrupsinflammation kan behandlas med två olika metoder. Antingen med olika sorters medicinering och i värre fall med kirurgiska ingrepp.

Magsår
De senaste åren har det forskats intensivt om magsår och man har kommit fram till att de flesta magsår orsakas av en bakterie som kallas för Helicobacter. Även vissa läkemedel, t ex smärtstillande läkemedel, kan ge tillfälliga magsår.

Magsår är helt enkelt sår i magsäcken eller i tolvfingertarmens slemhinna. Ett symptom är smärtor i den övre regionen av magen. Behandlas inte orsaken så återkommer magsåren.

Hur behandlar man magsår?
Magsår kan i de allra flesta fallen behandlas med läkemedel. I värsta fall måste man behandla det med kirurgiska ingrepp. Antingen kan magsåren behandlas med protonpumpshämmande medel, som minskar bildningen av magsyra i magsäcken, eller med magsyrablockerande medel som fyller samma funktion.

Länktips:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mage
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=25874
http://www.magskolan.se/
http://www.astrazeneca.se/pressrum/Gastrointestinal/5778_0.aspx?mid=39

Källa: http://www.apoteket.se/rd/d/4255
Bildkälla: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e0/Stomach_diagram.svg/250px-Stomach_diagram.svg.png

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar