Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Graviditet

GraviditetGraviditet eller havandeskap indikerar att en av kvinnans äggceller har befruktats av en manlig sädescell och utvecklas till ett embryo och sedan ett foster.


Graviditeten pågår i genomsnitt under 40 veckor, därefter föds barnet genom en vaginal förlossning eller kejsarsnitt. I de fall då barnet föds tidigare än vecka 37 brukar man räkna det som för tidigt fött, prematura barn.


Normalt brukar man räkna med födsel från vecka 37 fram till vecka 42.

Födsel av flera samtida barn beror på att flera ägg har befruktats av var sin spermie. Enäggstvillingar uppstår ur ett enda befruktat ägg.

 

Ett barn registreras i svensk folkbokföring oavsett om det föds levande eller är dödfött från och med vecka 28 i graviditeten, eftersom det då räknas som livsdugligt. Även något mer prematura barn kan överleva, men om sådana barn är dödfödda registreras de alltså inte i svensk folkbokföring.

 

Tecken på graviditet

– Menstruationen upphör.

– Kvinnan ändrar hormoncykel

– Brösten kan öka i storlek och kännas spända.

– Stark trötthet och illamående kan upplevas.

– Kräkningar på morgnarna.

– Ökad hunger.

– Stresskänningar.

– Växande mage ses normalt från fjärde graviditetsmånaden.

– Fosterrörelser känns normalt runt graviditetsveckorna 17-20.

 

Efter den 7:e graviditetsmånaden ökar barnet allt kraftigare i vikt och livmodern har i slutet av graviditeten pressat undan övriga organ nedanför mellangärdet. Kvinnan kan uppleva det som att det är svårt att andas djupt.


Någon gång under graviditetens sista hälft sjunker fostret med huvudet först ner i bäckenet igen och ställer in sig för att födas. Denna inställning, kallad fixering, kan leda till att de kvinnor som lidit av exempelvis ryggvärk under graviditeten upplever lindring av besvären. Sparkar mot urinblåsan upphör, men å andra sidan kan bebisens hårda huvud nu trycka ordentligt mot urinblåsa och tarm. Ryggbesvär, värk i ljumskarna eller ner mot skinkorna beror ofta på graviditetens hormonella påverkan på bäckenets fogar.


Det kallas foglossning eller bäckenuppluckring och syftar till att mjuka upp fogarna för att ge utrymme för barnets huvud under förlossningen. När barnet är fött stelnar dessa fogar igen.

 

Graviditeten avslutas av en förlossning där kvinnan föder fram barnet, moderkakan och fosterhinnorna.

 

Möjliga komplikationer

– Moderkakslossning (ablatio placentae) – moderkakan lossnar innan förlossning. Detta kan vara en livsfara för såväl fostret som modern.


– Utomkvedshavandeskap – fostret implanterar sig utanför livmodern. Symptomen på detta är till exempel starka smärtor i början av en graviditet.

 

Länktips:

http://3dpregnancy.parentsconnect.com/static/pregnancy-week-6.html

http://www.gravidguiden.se/veckaforvecka.asp

http://www.gravid.se

http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=19946

http://se.babycenter.com/pregnancy

 


Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar