Man skall hjälpa, inte stjälpa!

Krasslig är en hälsoportal med specialinriktning att hjälpa människor med sjukdomsrelaterade problem samt kritiskt granska den svenska sjukvården. På Krasslig skapar man en egen profil, chattar med andra användare, lägger upp sina sjukdomsproblem och deltar aktivt med egna kommentarer. Hemsidan kryllar av inlägg som är fyllda med erfarenheter och nyfikna frågor omkring hälsa och sjukvård.Bli medlem / Logga in

Allergi

AllergiAllergi innebär att kroppens immunförsvar reagerar pÃ¥ vanligt förekommande och ofarliga ämnen som om de vore ett hot (vilket de är hos en allergiker). Allergi är liktydligt med typ 1 hypersensitivitet enligt källan Cooms och Gell (1968).

Denna form karaktäriseras av kraftig aktivering av en viss typ av vita blodkroppar som kallas för mastceller och basofila granulocyter vilket sker via en typ av antikropp som är känd som IgE. Resultatet blir ett extremt inflammatorisk svar och bland de vanliga allergiska reaktionerna kan vi inkludera nässelutslag, eksem, hösnuva, astma, matallergier och reaktioner på insektsgifter från exempelvis bin och getingar.

Forskning har kunnat påvisa en stark ärftlig komponent, men även miljöfaktorer tros för nuvarande spela en stor roll. Behandling av allergi består i bland annat isolering från allergen, immunoterapi, antihistaminer, steroider, adrenalin (mot anafylaktisk chock) och desensitisering.

Symptom
Allergiska reaktioner kan uttrycka sig som svullnad, rodnad, nässelutslag och/eller klåda i huden. Andningen kan försämras dels på grund av andningssvårigheter i form av astma, men även dels på grund av svullnad i mun och svalg. Andra vanliga symptom är näs- och ögonbesvär som vid allergisk rinit. Vid födoämnesallergi är det vanligt att man får symptom från munhåla och svalg samt från mage och tarm. Dessa symptom kan antingen uppträda helt ensamma eller samtidigt. Det är även vanligt att de kan avlösa varandra.
Allvarliga allergiska reaktioner kan leda till en allergichock. En sådan chock är direkt livshotande om inte snabb hjälp och behandling sätts in.

Länktips:
http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?ArticleID=3328
http://www.allergi24.com/
http://www.allergi.nu/
http://www.apoteket.se/rd/d/4154
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=2568&epslanguage=SV
http://www.ur.se/allergi/
http://www.growingpeople.se/templates/Overview.aspx?id=1856

Källa: http://www.sv.wikipedia.org/wiki/Allergi

Faktadatabasen
Artros (Arthrosis deformans) är en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk, ofta kallad "ledförslitning".
Artros - Läs mer
Psoriasis är en ärftlig sjukdom som man riskerar att drabbas av om man har medärvt anlag för psoriasis på föräldrarnas sidor.
Psoriasis - Läs mer
Diabetes innebär att bukspottskörteln inte klarar av att producera tillräckligt med insulin vilket kan ge symptom som trötthet, kramper.
Diabetes - Läs mer
Depression är en psykisk sjukdom som kan klassificeras i flera olika undergrupper varav en är egentlig depression.
Depression - Läs mer
Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar som påverkar hjärtat och blodkärlen på ett negativt sätt.
Hjärtsjukdomar - Läs mer
Svenska sjukhus
Omröstning
Följ oss
Länkar